PODOPOLAGAČKI RADOVI

U zavisnosti od eksploatacije objekta, odnosno od mogućih hemijskih, mehaničkih, termičkih opterećenja definiše se i odgovarajući tip poda. Dobro rešenje za savlađivanje različitih zahteva što od strane investitora, što zbog potreba objekta, jesu podovi na bazi epoksidne ili poliuretanske smole.

Epoksidni podovi imaju veliku čvrstoću na pritisak i otpornost na habanje. Hemijski su otporniji više na baze a manje na kiseline, nisu termoplastični, izloženi UV zračenju menjaju boju a izdržavaju temperature od -40⁰C do +80⁰C.

Poliuretanski podovi za razliku od epoksidnih podova su manje čvrsti više su  elastični i fleksibilni, otporniji  su na kiseline a manje na bazne medije, imaju kraće vreme ugradnje, UV su otporni a  znatno su otporniji na temperaturne šokove  u temperaturnom intervalu od -40 ⁰C  do +120⁰C.

Ima raznih proizvođača materijala za ovakve podove, koji nude slične proizvode, ali razlika u kvalitetu i u ceni postoji. Održavanje ovakvih podova je jednostavno (mašinsko pranje vodom ili ručno) i olakšano u odnosu na neka druga rešenja. Mogućnost odabira završnog izgleda, boje, namene (protvklizni, antistatik, bešavni itd) je velika i zato primena gore navedenih podova je moguća u svim vrstama gradnje:

  • industrijski objekti (magacini, proizvodni pogoni, autoperionice…),
  • ugostiteljski objekti (restorani, kuhinje, pekare…),
  • stambeni objekti (lift lobiji, hodnici, garaže…)
  • objekti specijalne namene (zatvori, bolnice, opeeracione sale…)