Deprecated: stripslashes(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /home/beoroof/public_html/beoroofingmb.rs/wp-content/plugins/nextgen-gallery/src/DisplayType/Controller.php on line 449

HIDROIZOLACIJA BAZENA I REZERVOARA

Rezervoari predstavljaju delove objekta koji služe za prihvatanje određene vrste tečnosti (najčešće vode).

Zidovi rezervoara mogu da budu izloženi hidrostatičkom pritisku sa spoljašnje i unutrašnje strane.   Radi toga potrebno je raditi hidroizolaciju sa obe strane rezervoara.

U zavisnosti od namene rezervoara određuje se koje tehničko rešenje bi se koristilo.

Hidroizolacioni premazi na cementnoj bazi

Od krutih hidroizolacionih materijala podrazumevamo materijale na cementnoj bazi za hidroizolaciju rezervoara. Ovi hidroizolacioni sistemi se nanose sa unutrašnje strane bazena/rezervoara.

  1. Polimercementni premazi koji se se nanose na čitavu površina rezervoara u dva sloja, armiramo staklenom mrežicom i ojačava ugaonim trakama na svim spojevima pod-zid i zid-zid.
  2. Hidroizolacioni materijal sa kristališućim dejstvom, koji se nanosi površinski i obezbeđuje dubinsku zaštitu. Sastoji se od Portland cementa, kvarcnog peska I smese aktivnih hemikalija.

Sintetičke hidroizolacione membrane

Sintetičke membrane ojačane staklenim voalom su jedan od sistema za hidroizolaciju rezervoara/bazena. Membrana se postavlja na čistu podlogu, bez nečistoća, masti, ulja sa uklonjenim svim slabo vezanim i nevezanim delovima betona. Kako bi se membrana zaštitila od fizičkih oštećenja, potrebno je postaviti podložni sloj geotekstila. Ovaj vid hidroizolacije se može koristiti za zaštitu rezervoara/bazena i sa spoljne i sa unutrašnje strane.

Hidroizolacija na bazi epoksidnih premaza

Epoksidi se koriste kod unutrašnjih rezervoara sklonim jakom prljanju, objektima za smeštaj đubriva, rezervoarima za preradu otpadnih voda, objektima sa jakim mehaničkim opterećenjem i rezervoarima za smeštaj hemikalija. koji su izloženi agresivnim uticajima otpadnih voda. Epoksidni premazi se nanose isključivo sa unutrašnje strane rezervoara.

Hidroizolacija sa dodatkom kristališućeg aditiva za vodonepropusnost

Kristališući aditiv je dodatak betonu koju mu pruža vodonepropusnost. Prilikom ugradnje betona potrebno je voditi računa o samoj ugradnji. Za hidroizolaciju nastavka betoniranja preporučuje se hidroizolacione bubreće trake. Pored uobičajenih završnih obloga za bazene kao što su pločice, teraco, granit,.. može se koristiti I poliuretanske zaštitna boja.

Polimercementna hidroizolacija